Over de bamboer

De Bamboer kweekt op verschillende locaties duurzaam biologische bamboe voor de lokale markt. Dit draagt een beetje bij aan minder importbehoefte uit Zuid Amerika en Azië en is dankzij de enorme CO2 bindende werking van bamboe goed voor de lokale leefomgeving. Behalve de bamboeplant zelf als geheel worden ook de bij- en restproducten gezien als waardevol goed. De stammen worden bouw- en knutselmateriaal, decoratie, (bio)brandstof, en anders gewoon stokken om mee te spelen bij Bamboerstiek, Tweezo, Megamikado of gewoon stokjes om bij het kampvuur marshmallows, worstjes en stokbroodjes te roosteren. De takken en wortelrhizomen worden gebruikt als basis voor het maken van sieraden, kraaltjes en allerlei handige gebruiksvoorwerpen. Vers geoogste jonge bamboescheuten van sommige soorten zijn lekker en gezond om te eten en worden gebruikt in wokgerechten en salades. Ook veel dieren lusten bamboe en daarom wordt loof en bladafval gebruikt als bijvoer voor kleinvee of gebruikt als mulchlaag op de kwekerij. Bovendien wordt 100% zuiver bamboekool en koolpoeder gebrand voor diverse gebruiksdoeleinden. 

New Budget.

De Bamboer houdt niet van commercie en is geen voorstander van de consumptiemaatschappij. Het leven is al duur genoeg en spullen zijn er al in overvloed. Door zo veel mogelijk materiaal te hergebruiken, lokaal te werken in de eigen regio en geen geld uit te geven aan dure reclame, flitsende websites of leaseauto's is uiteindelijk iedereen goedkoper uit en beter af. Less is more en een goed product verkoopt zichzelf, dat is de New Budget gedachte. De Bamboer staat daarom altijd open voor nieuwe ideeën, initiatieven en alternatieven zo lang dat maar bijdraagt aan meer vergroening, een betere leefomgeving en een socialere samenleving.

De Bamboer probeert ook zijn omgeving te motiveren meer te investeren in samenwerking, ruilhandel en een bewustere manier van handelen. Hierdoor zullen sommige mensen afknappen en juist anderen gestimuleerd worden een steentje bij te dragen of de New Budget gedachte gestalte te geven.